torsdag 9. desember 2010

Besøk på videregående skole

Jeg besøkte Eikeli videregående i periode 1. Skolen ligger i Bispeveien 10, vest for Østerås ungdomsskole. Også skolebygningen var sånn passe stor, og den så ikke så gammel ut utvendig, men litt gammel innvendig. Det var stor nok plass, og ganske organisert, men ganske rotete i klasserommene. Og jeg prøvde ut studiespesialisering. Jeg tok 732 bussen for å komme meg dit, og det sto på nettet at det tok ca 7 minutter til Eikeli, men siden det var så mange som skulle på og av så tok det ca 13 minutter. For å komme meg hjem igjen ble jeg kjørt. Mine forventninger til besøket var at vi bare skulle sitte ved en skolepult å høre på en lærer snakke om fagene sine, men vi gjorde mer med hendene en jeg trodde.

Jeg syns vi ble tatt imot ganske bra, men jeg syns at de burde beskrevet hvor auditoriet lå, litt bedre, for jeg kom 2 minutter før alt startet og da var de allerede gått ned, og da visste jo ikke jeg hvor jeg skulle gå henn. Men etter jeg var kommet ned i auditoriet, som var et passe stort rom, ble vi tatt imot av noen lærere som fortalte oss om hva dagen skulle handle om. Siden vi satt med  Service & Samferdsel gruppen, så var de en gruppe, og studiesperialiseringsgruppen ble delt i 2, og den gruppen jeg var på var vi 20 stykker, og vi tok følge med en lærer inn til et klasserom, og der skulle vi lære litt om økonomi og rettslære. Når timen var ferdig, så dro jeg og noen flere til Rimi å kjøpte lunsj der. Du kunne også kjøpe noe i kantina, som var Timian.

Så den første dagen var vi først i auditoriet, så lærte vi om økonomi og rettslære, og da lærte vi ting som for eksempel strafferett, familie og arverett, arbeidsrett og inntekter. Så hadde vi språk, så var det pause og så var det samfunnsfag i auditoriet. Og den andre dagen hadde vi først samfunnsøkonomi, så hadde vi fysikk, og da hadde vi sånn forsøk med en liten kule, der vi skulle måle pendelens hastighet og lengde. Så hadde vi IKT, at vi skulle lage sånn hjemmeside med en elev fra Eikeli, og så hadde vi Biologi, og det var disseksjon av dyreorganer. Og tilslutt var det oppsummering i auditoriet, da skulle vi skrive hvordan vi hadde hatt det på skolen og hvordan vi syns det var og sånn.  

Jeg syns utdanningsprogrammet jeg prøvde ut, altså studiespesialisering var morsommere enn jeg trodde. Men det jeg ikke likte så godt var at vår gruppe ikke fikk lagd slim, sånn som den andre SSP gruppen fikk, og at det van en lærer som mumlet veldig, og han var svensk i tillegg. Og det jeg likte var at vi gjorte noe praktisk og ikke bare satt der å hørte på læreren. 

-Kråkebolle

tirsdag 2. november 2010

Naturfagsrapport: Kjemisk reaksjon

Stasjon 1: Flammeprøver

Hypotese:
Jeg tror at det som vil skje er en fargeforandring når stoffet kommer inni flammen. Farger som for eksempel blå, grønn og rød.

Hensikt:
Påvise hvilken flammefarge som kjennetegner ulike stoffer eller salter.

Utstyr:
  -gassbrenner
  -metallklype
  -aluminiumssatver
  -en liten porselenskål med vann
  -seks porselenskåler med forskjellige stoffer
  -fyrstikker
  -vernebriller
  -frakk

Beskrivelse:
Det var seks porselenskåler med forskjellige stoffer. Først tente vi på fyrstikken, og så gassbrenneren. Så brukte vi metallklypen til å ta opp aluminiumsstaven, og dyppet den først i vann, for at stoffene skal klebe seg. Vi dyppet så aluminiumsstaven oppi Natriumklorid som var i den første skålen. Så tok vi staven med Natriumklorid inn i flammen og fikk en kjemisk reaksjon -Fargen på flamen var avhengig av hvilket stoff vi tok inn i flammen-. Det samme gjorde vi med stoffene Kaliumklorid, Strontiumnitrat, Bariumklorid, Magnesiumklorid og Kobberklorid, som lå i de andre skålene.

Observasjon:
Da vi tok Natriumklorid i gassbrenneren ble flammen gul-orangsje. Vi tok også Kaliumklorid i gassbrenneren og da ble flammen lilla. Stoffet vi tok inn i gassbrenneren etter det var Strotiumnitrat, og den ble oransje-rød. Så tok vi Bariumklorid, den flammen ble gul. Etter den tok vi Magnesiumklorid og den flammen ble grønn-blå-lilla. Det siste stoffet vi tok inn i flammen var kobberklorid, og den ble oransje. Så vi observerte at det skjedde en kjemisk reaksjon, nemlig fargeforandring.

Konklusjon:
I dette forsøket så vi at det ble fargeforandring. Hensikten var at vi skulle påvise hvilke flammefarge som kjennetegner hvilke stoffer eller salter, og det fikk vi vite. Hypotesen min var at det skulle bli fargeforandring, og det var riktig.



Her ser du de forskjellige stoffene.
Og at aluminiumsstaven har et stoff på seg og det skje en kjemisk reaksjon.



























-Kråkebolle

mandag 20. september 2010

Hvorfor ble det krig i 1914?

Samfunnsfag lekse uke 38.  Oppdrag 27

Flere unge menn vil være med å forsvare landet sitt. De tenker at dette går fort, men krigen ble større enn de trodde. 

Tyske soldater skulle krige mot franskmenn og briter, og tenkte dette ville gå fort.  I Storbritannia tenkte de det samme. Begge sider ville sikre seieren og vinne ære. Men krigen den varte i fire år, og de fleste soldatene kom ikke tilbake.

I 1914, om høsten hadde begge sider gravd seg ned i groper i bakken, så de ikke skulle bli skutt på av fienden.
De som lå i disse gropene, kalt skyttegraver, hadde bra forsvarvåpen som het mitraljøse. Mitraljøse var et dårlig angrepsvåpen fordi det var så tungt. På denne tiden var det ikke funnet opp noen bra angrepsvåpen. Men så lagde britene noe som heter tanks, da ble det lettere å angripe skyttegravene.

Det var første gang flere industriland kjempet mot hverandre. Landene produserte store mengder våpen og annet utstyr.
  Krigen på vestkanten ble det stort sett skyttegravskrig og i østfronten ble det stort sett gammeldags krig.
Så det ble krig fordi det ble stor mistenksomhet mellom landene. Hvis et land lagde flere våpen enn et annet land, så begynte det landet å produsere flere våpen, for ingen vil være dårligere enn andre.

Skuddene i Sarajevo var en stor grunn for første verdenskrig. De østeriske tronfølgene, Sofie og Franz Ferdinand, ble skutt. Etter skuddene erklærte Østerrike- ungarn krig mot Serbia. Tyskland hadde lovet å støtte Østerrike- ungarn vis det ble krig. Russland hadde lovet å støtte Serbia, hvis det ble krig. Tyskland ville ikke ha tofrontskrig, altså krig to steder på en gang. Tyskland tenkte at Russland ville bruke lang tid, så Tyskland ville angripe Frankrike først. Så Tyskland ville overraske Frankrike ved å gå gjennom Belgia, men Storbritannia hadde lovet å  støtte Belgia hvis det ble krig. Så Storbritannia gikk med i krigen.
  Siden Russland hadde jernbaner, så ble de ferdig fortere enn Tyskerne hadde trodd. Det ble tofrontskrig for Tyskland.  



Her ser du soldater som er i en skyttergrav.
De beskytter seg også med sandsekker rundt.





-Kråkebolle

tirsdag 14. september 2010

4 småartikler

Prinsesser:
Er datteren til kongen, som ofte bor i store slott. Finnes i de fleste kongeriker. Når dronningen får barn med kongen, blir barnet prinsesse. De går alltid med fine kroner.


Kanskje når dronningen dør, gifter kongen seg med en ond stemor, som stenger prinsessen inne. Så må hun slenge ned sitt lange, blonde hår ned til prinsen, som redder henne. Og de lever lykkelig alle sine dager.

Spøkelser:
De "lever" ofte i klesskapet til barn og uler i gangene om natten. De er gjennomsiktige og når de vil dra fra dimensjonen vi mennesker er på, går de mot lyset.

Du ser dem i noen få sekunder, når de foreksempel går en liten søndagstur i stuen.

Puberteten:
Akkurat den dagen du har på deg en hvit bukse, så kommer det tilfeldighvis noe rødt som kommer fram gjennom det lyse stoffet. Da blir du like rød i fjeset som buksen. Og din kropp er under "Ombygging".

Bruker du litt sminke, (pudder, fundation osv) kommer det store, røde, vonde kviser. De blir verre og verre, når du prøver å skjule dem. Et forferdelig problem.

Tannlegen:
Det kan være barnetannleger og voksentannleger. De går med hvite frakker. De behandler tenner og sykdommer i tannkjøttet, i tillegg til resten av munnen. 

Spiser du for mye sukker og får hull i tennene, da må tannlegen borre, med eller uten bedøvelse. Etter behandligen, sier de at de aldri se deg igjen.

 
 




-Kråkebolle

onsdag 1. september 2010

Leserinnlegg

I gymtimene må vi løpe på tid, foreksempel på 60-meteren og 300 meteren. Det er jo sikkert gøy for de som er raske og har veldig god kondisjon. For oss som ikke er raske da?

Jeg syns de som ikke er så raske, burde få sjansen til å øve seg først uten tid, for å så kunne være litt bedre etterhvert. Alle er ikke skapt til å løpe, det er jo forskjellig på hva man kan.
 Og hvem har bestemt at vi skal kunne hoppe bukk! "Du må tørre" sier de. Lett for dem å si, alle er heller ikke skapt med mot. Når jeg skal hoppe på bukken tør jeg ikke, for det står en lang kø bak meg som ser om jeg klarer det eller ikke, så begyner de å le hvis jeg ikke klarer det

Jeg syns barna på skolen burde kunne velge selv hva vi skal gjøre, eller i hvertfall si fra til læreren hva vi sliter med. Klarer du ikke 60 eller 300- meteren, kan du øve i gymmen. Klarer du ikke å hoppe bukk, kan de som ikke klarer det stille seg i en kø, for da kan jo ingen le, når de ikke klarer det selv.

-Kråkebolle

torsdag 26. august 2010

Oppgave fra skolen om Titanic.

Oppdrag 11.  Jeg er en som overlevde på Titanic, og skrev et brev til min nærmeste om hvordan jeg opplevde dette.

Barn og reiser på førsteklasse:

Kjære venn.

Titanic krasjet i et isfjell, og lagde en stor sprekk i skråget, så det fosset vann inn. Tredjeklasse ble stengt inne på sitt dekk og mange druknet. Men det ville ikke mannskapet og resten av første- og middelklassen at jeg skulle si til noen, så ikke si det videre.
  Mannskapet ropte ut: "Kvinner og barn først!" og da måtte jeg forlate min far på det synkene skipet. Mannskapet fyllte opp livbåtene halv fulle, og da ble jeg sur, for de kunne reddet flere og eventuelt min far, som ikke ble funnet.
  Da livbåten til meg og min mor hadde rodd ca 10 m fra skipet, så vi at tredjeklasse løp i full panikk opp fra sitt dekk og hadde kommet seg ut på en eller annen måte. Da vi rodde rundt skipet, hørte vi passasjerer som ropte med pinefulle og redde skrik.Vi så at titanic lå rett opp og ned i det iskalde havet. Mange hoppet fra toppen og ned i havet, mange skled nedover dekket på skipet. Det røk fortsatt fra pipene og lyset var fortsatt på inne på skipet. Moren min snudde hodet mitt, så jeg ikke skulle se på at folk frøs i hjel og landet i propellene. Da hørte jeg at noen ropte på hjelp 1 m forran oss, og det var en middelklasse passasjer. Hun hadde ligget på en bit av en tredør. Vi hjalp henne opp i båten. Hun var lilla- blå på leppene, og fikk ett teppe over seg.
   Jeg så ned i vannet og der lå det masse lik som sank nedover i det mørke havet, sammen med Titanic.
Og mere så jeg ikke av Titanic eller faren min.

Her krasjer Titanic i isfejellet.



Her begynner den nederste delen av skipte å synke. De sender også ut nødraketter.


Her er skipet nesten rett opp og ned.

Og slik endte alt.



 -Kråkebolle

onsdag 25. august 2010

Morsome ting vi skal gjøre på skolen.

Jeg har akkurat begynnt i 9.klasse, det er litt mer lekser selvfølgelig. Denne bloggen fikk vi i oppgave på skolen i å skrive noen innlegg. det er morsomt å lage blogg, men men, tilbake til overskriften.
 Vi skal til oscarsborg 3. september, det kommer til å bli kjempe gøy. For å komme dit, så må vi kjøre lenge i båt, kanskje 2- 3 timer. Dagen etter dette, så tror jeg at vi skal ha om sex og samliv. Det håper jeg blir gøy, siden klassen vår er så fnisete når det kommer til dette, så da kan jeg ikke lavære å le.


Dette er Oscarsborg, det store bygget du ser.




-Kråkebolle