tirsdag 2. november 2010

Naturfagsrapport: Kjemisk reaksjon

Stasjon 1: Flammeprøver

Hypotese:
Jeg tror at det som vil skje er en fargeforandring når stoffet kommer inni flammen. Farger som for eksempel blå, grønn og rød.

Hensikt:
Påvise hvilken flammefarge som kjennetegner ulike stoffer eller salter.

Utstyr:
  -gassbrenner
  -metallklype
  -aluminiumssatver
  -en liten porselenskål med vann
  -seks porselenskåler med forskjellige stoffer
  -fyrstikker
  -vernebriller
  -frakk

Beskrivelse:
Det var seks porselenskåler med forskjellige stoffer. Først tente vi på fyrstikken, og så gassbrenneren. Så brukte vi metallklypen til å ta opp aluminiumsstaven, og dyppet den først i vann, for at stoffene skal klebe seg. Vi dyppet så aluminiumsstaven oppi Natriumklorid som var i den første skålen. Så tok vi staven med Natriumklorid inn i flammen og fikk en kjemisk reaksjon -Fargen på flamen var avhengig av hvilket stoff vi tok inn i flammen-. Det samme gjorde vi med stoffene Kaliumklorid, Strontiumnitrat, Bariumklorid, Magnesiumklorid og Kobberklorid, som lå i de andre skålene.

Observasjon:
Da vi tok Natriumklorid i gassbrenneren ble flammen gul-orangsje. Vi tok også Kaliumklorid i gassbrenneren og da ble flammen lilla. Stoffet vi tok inn i gassbrenneren etter det var Strotiumnitrat, og den ble oransje-rød. Så tok vi Bariumklorid, den flammen ble gul. Etter den tok vi Magnesiumklorid og den flammen ble grønn-blå-lilla. Det siste stoffet vi tok inn i flammen var kobberklorid, og den ble oransje. Så vi observerte at det skjedde en kjemisk reaksjon, nemlig fargeforandring.

Konklusjon:
I dette forsøket så vi at det ble fargeforandring. Hensikten var at vi skulle påvise hvilke flammefarge som kjennetegner hvilke stoffer eller salter, og det fikk vi vite. Hypotesen min var at det skulle bli fargeforandring, og det var riktig.



Her ser du de forskjellige stoffene.
Og at aluminiumsstaven har et stoff på seg og det skje en kjemisk reaksjon.



























-Kråkebolle