mandag 20. september 2010

Hvorfor ble det krig i 1914?

Samfunnsfag lekse uke 38.  Oppdrag 27

Flere unge menn vil være med å forsvare landet sitt. De tenker at dette går fort, men krigen ble større enn de trodde. 

Tyske soldater skulle krige mot franskmenn og briter, og tenkte dette ville gå fort.  I Storbritannia tenkte de det samme. Begge sider ville sikre seieren og vinne ære. Men krigen den varte i fire år, og de fleste soldatene kom ikke tilbake.

I 1914, om høsten hadde begge sider gravd seg ned i groper i bakken, så de ikke skulle bli skutt på av fienden.
De som lå i disse gropene, kalt skyttegraver, hadde bra forsvarvåpen som het mitraljøse. Mitraljøse var et dårlig angrepsvåpen fordi det var så tungt. På denne tiden var det ikke funnet opp noen bra angrepsvåpen. Men så lagde britene noe som heter tanks, da ble det lettere å angripe skyttegravene.

Det var første gang flere industriland kjempet mot hverandre. Landene produserte store mengder våpen og annet utstyr.
  Krigen på vestkanten ble det stort sett skyttegravskrig og i østfronten ble det stort sett gammeldags krig.
Så det ble krig fordi det ble stor mistenksomhet mellom landene. Hvis et land lagde flere våpen enn et annet land, så begynte det landet å produsere flere våpen, for ingen vil være dårligere enn andre.

Skuddene i Sarajevo var en stor grunn for første verdenskrig. De østeriske tronfølgene, Sofie og Franz Ferdinand, ble skutt. Etter skuddene erklærte Østerrike- ungarn krig mot Serbia. Tyskland hadde lovet å støtte Østerrike- ungarn vis det ble krig. Russland hadde lovet å støtte Serbia, hvis det ble krig. Tyskland ville ikke ha tofrontskrig, altså krig to steder på en gang. Tyskland tenkte at Russland ville bruke lang tid, så Tyskland ville angripe Frankrike først. Så Tyskland ville overraske Frankrike ved å gå gjennom Belgia, men Storbritannia hadde lovet å  støtte Belgia hvis det ble krig. Så Storbritannia gikk med i krigen.
  Siden Russland hadde jernbaner, så ble de ferdig fortere enn Tyskerne hadde trodd. Det ble tofrontskrig for Tyskland.  



Her ser du soldater som er i en skyttergrav.
De beskytter seg også med sandsekker rundt.





-Kråkebolle

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar